Неділя, 05.05.2024, 11:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 42
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Ласкаво просимо!

Матеріали до уроків

Збірник диктантів, тематика та матеріали для бесід

у загальноосвітніх навчальних закладах

щодо попередження отруєнь грибами

 

 

Гриби - не їжа для дітей. Збірник диктантів, тематика та матеріали для бесід у загальноосвітніх навчальних закладах. - Харків, 2003. - 16 с.

Автори-укладачі:

Шахненко В.І., канд.пед.наук, доцент кафедри краєзнавства та культурології ХОНМІБО;

Цуканова Є.О., вчитель біології та основ безпеки життєдіяльності Клугино-Башкирівської гімназії м. Чугуєва, вчитель - методист;

Волкова І.В., завідувач науково-методичної лабораторії з проблем виховання здорового способу життя ХОНМІБО;

Холодова Н.О., методист науково-методичної лабораторії з проблем виховання здорового способу життя ХОНМІБО.

Консультанти:

Глущенко В.І., канд.біол.наук, професор, зав. кафедри мікології тафітоімунологи ХНУ ім. В.Н. Каразіна; Леонтьєв Д.В., Акулов О.Ю., асистенти кафедри.

Рецензенти:

Кратенко І.С., канд.мед.наук, професор, головний лікар Харківської обласної санітарно-епідем іологіч ної стан ції;

Покроєва Л.Д., канд.пед.наук, ректор Харківського обласного науково-методичного інституту безперервної освіти;

Уліщенко А.Б., ст. викладач кафедри філології ХОНМІБО.

Рекомендовано:

Харківським обласним центром здоров'я Протокол № 3 від 20 серпня 2003 р.

Методичною радою ХОНМІБО Протокол № 6 від 22 серпня 2003р.

Збірник містить тексти диктантів, тематику бесід щодо попередження отруєнь грибами для учнів 1-11 класів навчальних закладів та інформаційний матеріал за даною проблемою. Тексти диктантів відповідають вимогам новітніх програм з української мови.

Посібник розрахований на вчителів початкових класів, української мови, класоводів та класних керівників.

Харківський обласний науково-методичний інститут безперервної освіти ' Харківський обласний центр здоров'я

 

Передмова

Гинуть люди. Гинуть безглуздою, болючою смертю і головне - через свою власну провину, недбалість, легковажність, неуважність. Гинуть від грибів.

Гриби здавна є одним з поширених продуктів харчування в Україні. Вони багаті на білок, жири, вуглеводи, солі, вітаміни, мікроелементи та ароматичні речовини. У зв'язку із складною економічною ситуацією частина населення вживає їстівні дикорослі гриби як безкоштовний продукт для урізноманітнення свого харчування.

Щороку в Харківській області мають місце отруєння грибами дорослих і особливо дітей. Це відбувається з декількох причин:

  • До складу грибів входить полісахарид хітин. Його велика концентрація
    міститься у покривній тканині шапок грибів. Внаслідок того, що в організмі людини
    відсутні ферменти для розщеплення хітину, тканини грибів не перетравлюються. І,
    оскільки кишечник людини  не підготовлений до  перебування в ньому
    неперетравлених речовин, то при вживанні даного харчового продукту, він починає
    посилено працювати у так званому стресовому режимі. Тобто система органів
    травлення працює з перевантаженням, що призводить до ряду захворювань (гастрит,
    коліт, дуоденіт тощо). Тому людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту,
    а також людям похилого віку і дітям потрібно утримуватися від вживання грибів.
  • Гриби здатні накопичувати в собі отруйні речовини з навколишнього
    середовища і за умови несприятливої екологічної ситуації усе частіше грибні
    отруєння відбуваються від їстівних грибів.
  • Часто гриби збирають люди, яким бракує відповідного досвіду, що значно
    збільшує ризик отруєння. Щоб запобігти отруєння, краще гриби купувати в
    продовольчих магазинах.

Враховуючи неможливість досконало навчити дітей та дорослих правильного збирання та вживання грибів, пропонуємо: збирати і використовувати в їжу лише ті їстівні гриби, які не мають отруйних двійників.

У зв'язку з вищезазначеним є доцільним щорічно на початку осені (вересень) і літа (травень, червень) проводити в навчальних закладах цілеспрямовану роботу з питань запобігання отруєнь грибами. Форми цієї роботи: диктанти, бесіди, класні години, батьківські збори. Диктанти як вид письмової роботи є доцільними тому, що під час їх написання включаються в роботу рецептори зору, слуху та моторики учнів. Це сприяє активному і глибокому засвоєнню інформаційного матеріалу з даної проблеми і запам'ятовуванню необхідних знань учнями.

У збірник "Гриби - не їжа для дітей " включено тексти диктантів для учнів 2-11-х класів, тематику бесід щодо попередження отруєнь грибами для учнів 1-11 класів та інформаційний матеріал заданою проблемою. В окремих текстах диктантів автори свідомо пішли по шляху повторення особливо важливої інформації.

У збірнику на вибір учителя пропонується два варіанти текстів для диктантів:

I варіант підготували Шахненко В.І., Цуканова Є.О.;

II  варіант - Волкова І.В., Холодова Н.О.

При роботі за даною збіркою матеріалів рекомендується:

 

  1. Диктанти проводити на уроках української мови, оцінки виставляти в журнал.
  2. Після написання диктанту підкреслити ключові слова в тексті та обговорити
    запропоновану тему.
  3. Додаткові бесіди з профілактики отруєнь грибами проводити на класних
    годинах, використовуючи наочність, дидактичні та рольові ігри, кросворди,
    ребуси, практичні завдання тощо.
  4. На тематичну годину можна запросити лікаря, представника райсанепідстанції
    чи науковця, який добре обізнаний у даній проблемі.

 

  1. Тематику бесід необхідно записати в класному .журналі на сторінці з обліку
    додаткових бесід щодо попередження дитячого травматизму.
  2. Доцільно зробити запис про проведення бесіди у щоденниках учнів.

1. На батьківських ;І6орах теж обговорювати питання профілактики отруєнь

грибами.

Тільки спільна праця медичних працівників та вчителів сприятиме запобіганню лиха, пов'язаного з отруєнням дітей грибами.

Уважне ставлення до грибів допоможе зберегти здоров'я та життя кожної людини.

 

Диктанти (І варіант)

2-й клас Зламана гілка

Зламана зелена гілка не росте. Дитячий організм чимось схожий на зелену гілку. Зламати його може вживання грибів. Гриби - не їжа. Вони - шкідливі для дітей. Якщо діти вживають гриби, вони можуть захворіти.

(33 слова) 3-й клас

Не ризикуйте своїм здоров'ям

Навесні та восени ліси наповнюються гомоном дорослих та дзвінкими голосами дітей. Люблять збирати гриби дорослі й діти. Гриби поділяються на їстівні та отруйні. Проте навіть їстівні гриби - не їжа для дітей. Вони перевантажують організм дитини. Гриби також дають важкі алергічні наслідки. Після вживання їстівних грибів діти часто хворіють. Тож будьте обачними. Не ризикуйте своїм здоров'ям.

(59 слів) 4-й клас Трагедія

Це трапилося в одному селі на Харківщині. Молода мама назбирала в лісі грибів. Приготувала з них смачну страву. За вечерею почастувала доньку.

Невдовзі всі занедужали. Швидка медична допомога доставила сім'ю у районну лікарню. Як виявилось, причиною погіршення здоров'я стали гриби. З часом дорослі одужали. Але дитині використані засоби лікування не допомогли. Дівчинку

 

негайно відвезли до обласної дитячої лікарні. Та й тут дитину врятувати не змогли. Напевне*, серед їстівних були також отруйні гриби, які дуже важко відрізнити навіть фахівцям.

(79 слів) 5-й клас

Обережно: гриби!

Вживання дикорослих їстівних грибів в Україні є традиційним. В умовах бідності значної частини населення гриби стали ніби дармовою їжею. Часто гриби збирають люди, які не мають достатнього досвіду. До того ж розрізнити їстівні та отруйні гриби настільки складно, що помилитися можуть навіть фахівці. Тому гриби краще купувати в торговельній мережі.

Гриби смажать, солять, консервують, сушать. Причому, їх нерідко люблять поїсти й діти.

Після вживання грибів дорослі здебільшого почувають себе нормально, а діти потрапляють до лікарень. Річ у тому, що в дитячому організмі їстівні гриби не перетравлюються. Вони перевантажують систему органів травлення і призводять до різних ускладнень. Через це діти хворіють.

(102 слова) 6-й клас

Небезпечні їстівні гриби

Забруднення навколишнього середовища відходами промисловості, транспорту, сільського господарства та побуту в Україні спричинило несприятливу екологічну ситуацію. Вона значно погіршилася після катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції.

Усі гриби мають здатність вбирати отруйні речовини з навколишнього середовища. Отже, навіть їстівні гриби, які ростуть біля заводів, фабрик, складів з мінеральними добривами та отрутохімікатами, звалищ сміття, на узбіччях автомобільних доріг, залізниць, у межах промислових міст (парках та скверах), можуть містити отруйні речовини. Ці гриби стають отрутою для дорослих та дітей, їстівні гриби самі по собі є шкідливими для дітей, а накопичені ними отруйні речовини з навколишнього середовища значно підвищують небезпеку їх уживання. Не треба ризикувати своїм здоров'ям.

(106 слів) 7-й клас

Небезпека отруєння грибами

Клітини грибів містять хітин, який не перетравлюється в організмі людини. Для дітей він є особливо шкідливим. Тому дітям уживати гриби не можна.

Особливо небезпечними для дітей і дорослих є отруйні гриби: мухомори, бліда поганка, сіра ентолома, павутинники, волоконниці, рядівки та інші. Але найбільш небезпечною серед отруйних грибів є бліда поганка, її ознакою є потовщений кінець ніжки і залишки плівкового кільця.

Бліда поганка може маскуватися під сироїжки, печериці та інші пластинчасті гриби. Тому не варто збирати й вживати пластинчастих грибів. Адже в домашніх

 

умовах немає засобів розпізнавання отруйних грибів - двійників їстівних грибів. Окрім цього, у несприятливих екологічних умовах навіть їстівні дикорослі гриби можуть містити отруту. Адже вони здатні вбирати отруйні речовини з навколишнього середовища.

(116 слів) 8-й клас

Не беріть у руки мухомори

Усі знають, що існують їстівні та отруйні дикорослі гриби. Наприклад, мухомори не беруть до кошика, бо вони отруйні. Проте їх часто беруть у руки, роздивляються, ламають, а після цього збирають їстівні гриби. Буває, що, потримавши мухомора, грибники вживають їжу. І цього достатньо, щоб отрута мухомора потрапила в організм та на їстівні гриби.

Перші симптоми отруєння з'являються через 0,5-2 години, тобто, в той час, коли грибники можуть ще перебувати в лісі. Ознаками отруєння мухомором с сильне потовиділення, слинотеча, сльози, нудота, сильний пронос, кольки в животі, розширення зіниць, нервове збудження. Потім виникає стан пригніченості, з'являються марення та галюцинації. Можливі і прояви впливу на нервову систему, наприклад, стан безпідставної втоми, байдужості тощо. Тому при збиранні грибів мухомори та інші отруйні гриби брати в руки не можна, їх не варто також розбивати, топтати, адже вони потрібні мешканцям лісу.

(140 слів) 9-й клас

Перша домедична допомога при отруєнні блідою поганкою Дикорослі гриби поділяються на їстівні та отруйні. Одні отруйні гриби добре помітні, наприклад, мухомори, інші -дуже схожі на їстівні. Найбільш небезпечною серед грибів є бліда поганка. Вона має ніжку з потовщеним кінцем і залишками кільцевої плівки. У більшості випадків шапка в неї жовтувато-зелена або навіть біла. Вона настільки отруйна, що навіть шматочка шапки достатньо для отруєння декількох людей. Причому проти її отрути немає ефективних медичних засобів.

Перші симптоми отруєння блідою поганкою з'являються через 8-24 години. Специфічними ознаками цього отруєння є судома м'язів ніг, послаблення серцевої діяльності, нудота, блювання, запаморочення, сильна спрага, синюшність пальців і носа, іноді жовтяниця.

У разі отруєння блідою поганкою потерпілого треба негайно доставити до лікарні або викликати лікаря. Але до цього слід надати домедичну допомогу: декілька разів промити постраждалому шлунок ледь-ледь рожевим розчином перманганату калію, за допомогою клізми промити кишечник, напоїти не дуже солодким чаєм або злегка підсоленою водою (концентрація 0,9% ), тобто фізіологічним розчином.

(156 слів) 10-й-П-й класи їстівні та отруйні гриби

В Україні росте приблизно двісті видів дикорослих їстівних грибів. Серед них грибники збирають лише близько сорока видів.

 

їстівні гриби поділяють на безумовно їстівні та умовно їстівні. До безумовно їстівнихшалежатьтрубчасті гриби: білий гриб, підосичники, підберезники, маслюки. Але під ці гриби може маскуватися дуже отруйний сатанинський гриб. Його характерна ознака - червоний колір трубочок. До умовно їстівних грибів належать сироїжки, грузді (хрящ-молочник). говорушки, опеньки, вовнянки. їх потрібно варити 20-30 хвилин, а потім зливати відвар.

Особливістю свинушок є те, що навіть при кулінарній обробці їхня отрута акумулюється в організмі. При постійному вживанні свинушок симптоми отруєння можуть з'явитись навіть через декілька років. Вони проявляються н розладах нервової системи. Тому свинушки збирати не варто.

У сучасних умовах за несприятливої екологічної ситуації гриби мутують, набуваючи отруйних властивостей. Особливо небезпечними є гриби в місцевостях, де радіоактивне забруднення підсилюється хімічним. Гриби активно вбирають з грунту розчини хімічних речовин. Причому сполуки, які не беруть участі в обміні речовин, акумулюються в грибах так, як нітрати в рослинах.

Усе це потрібно враховувати при збиранні грибів. Знання правил збирання та приготування грибів для їжі збереже ваше життя.

(181 слово)

Диктанти (II варіант)

2 клас У лісі

Діти пішли в гайок. Ішли знайомою стежкою. Петрик знайшов гриб. Павло сказав, що він отруйний. Хто з них правий? Хлопці вирішили звернутися до досвідченого грибника за порадою. З грибами треба бути дуже обережними.

(35 слів)

3 клас
Випадок з дівчинкою

У третьому класі вчиться маленька дівчинка Наталя. Вона довго хворіла. Повернулася до школи бліда, швидко втомлювалась. У неї було важке отруєння грибами. Всі не могли зрозуміти, чому це сталося. Наталка їла їстівні гриби.

Гриби - не їжа для дітей. Вони погано перетравлюються в організмі людини. До того ж гриби здатні накопичувати отруйні речовини. Дітям краще не вживати грибів.

(60 слів)

4 клас
Обережно з грибами!

Хто не збирав у лісі грибів - маслюків, сироїжок, опеньок, білих, лисичок! Та чи знаєте ви, скільки грибів на світі? їх росте на земній кулі велика кількість різноманітних видів. На Україні зустрічається близько трьох тисяч видів.

Гриби поділяються на їстівні та отруйні. Але їстівні гриби теж небезпечні.

 

Особливо ті, що ростуть на смітниках, біля доріг. Вони накопичують токсичні речовини, стають небезпечними і навіть смертельними. Щоб уникнути лиха, краще утриматися від уживання грибів.

(74 слова)

5 клас
Подарунок

У Олексія зранку був гарний настрій. Сьогодні у його старшої сестри Оленки день народження. Хлопець вирішив, що найкращим подарунком будуть квіти.

Купуючи айстри, Олексій звернув увагу, що у дядька в кошику лежали гарні грибочки. "Синку, купи опеньок на обід з нашого садочку", запропонував торговець. Олексій довго не вагався, хоча гриби полюбляла тільки його сестра. Коли ввечері сім'я зібралася разом, Олена з вдячністю з'їла всі підсмажені гриби. Але вночі їй стало дуже погано, підвищилась температура, довелося викликати швидку допомогу.

Тиждень дівчина перебувала в лікарні. Лікарі сказали, що вона через отруєння грибами була на межі смерті.

(95 слів)

6 клас
Слід пам'ятати

Гинуть люди. Гинуть безглуздою, болючою смертю, і головне, тільки через свою особисту провину, через свою недбалість, легковажність, неуважність. Гинуть від грибів.

Гриби є цінним продуктом харчування, багатим на білок, жири, вуглеводи, солі, вітаміни, мікроелементи та ароматичні речовини. Але необізнаність з видами грибів різних груп є причиною частих отруєнь, а іноді навіть смерті.

Слід пам'ятати, що їстівні гриби, зібрані в екологічно забруднених місцях, можуть стати небезпечними.

Необхідно враховувати і той факт, що гриби погано перетравлюються. Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, похилого віку і дітям краще утримуватися від уживання грибів.

Щоб запобігти отруєння^ грибами, необхідно їх купувати в продовольчих магазинах.

Уважне ставлення до грибів допоможе зберегти життя та здоров'я.

(109 слів)

7 клас
Отруєння грибами - це небезпечно

Отруєння грибами пов'язано зі споживанням неїстівних грибів. Але останнім часом усе частіше грибні отруєння виникають і від грибів їстівної групи, які зібрані вздовж автомобільних доріг, у районах з високою промисловою забрудненістю. Такі гриби накопичують велику кількість токсичних речовин.

Отруєння грибами може спричиняти тяжкі нетривалі захворювання, з яких найчастішим є розлад шлунково-кишкової діяльності. Проте можуть бути й тяжкі, смертельні отруєння. Треба зазначити, що ступінь отруєння грибами залежить від віку та стану здоров'я людини, кількості спожитих грибів та від того, споживалися

 

 

 

вони натщесерце чи після Іншої їжі.

Отруївшись грибами, необхідно, не гаючи часу, звернутися по кваліфіковану медичну допомогу.

Щоб запобігати таких отруєнь, намагайтеся вживати в їжу гриби, придбані в продовольчих магазинах.

(113 слів)

8 клас
Грибна пора року

Осінній ліс приваблює та манить до себе не тільки золотим убранням, різноманітністю трав та ягід, але ще й грибами.

Гарний гриб знайти непросто. Для цього необхідно пізнати багато таємниць лісового царства, а головне - відрізняти їстівні та неїстівні гриби. Особливо небезпечних отруйних грибів на Україні налічують до двадцяти п'яти видів, з них смертельно отруйних — близько десяти. Багато небезпечних грибів зовні подібні до їстівних. Вони начебто імітують їх.

При збиранні грибів треба враховувати, що їхній зовнішній вигляд змінюється залежно від місця зростання, вони мають властивість накопичувати токсичні важкі метали, продукти неповного згоряння автомобільного палива та інші речовини. Тому останнім часом все частіше виникають отруєння від грибів їстівної групи. Щоб уникнути небажаних проблем, краще придбати гриби для їжі в продовольчих магазинах. У лісі ж милуйтеся природою, насолоджуйтеся її красою.

(129 слів)

9 клас

Гриби - це продукт харчування?

Гриби є продуктом харчування, багатим на білок, жири, вуглеводи, солі, вітаміни, мікроелементи та ароматичні речовини. Свіжі й перероблені гриби збагачують і урізноманітнюють наше меню.

Але необізнаність з видами грибів різних груп: їстівними, умовно їстівними, неїстівними - є причиною частих отруєнь, а іноді навіть смерті.

Останнім часом усе частіше грибні отруєння виникають від грибів їстівної групи, які зібрані у районах з високою промисловою забрудненістю, вздовж автомобільних та залізничних доріг, на смітниках та звалищах. Гриби, маючи просту будову, дуже легко накопичують токсичні речовини.

Слід пам'ятати, що гриби перетравлюються за допомогою особливих ферментів. Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку та дітям доцільно утримуватися від уживання грибів.

Не можна вживати гриби натще. Є їстівні гриби, що спричиняють отруєння при вживанні їх разом з алкоголем.

Категорично не рекомендується вживати гриби без термічної обробки. При приготуванні грибних страв необхідно дотримуватися певних правил.

Щоб запобігти отруєнню грибами, краще їх придбати в продовольчих магазинах.

Смачного з грибами!

(156 слів)

 

8

 

10 клас Гриби

З сивої давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини, їх полюбляв і простий люд, і навіть можновладці: римські кесарі, французькі королі, російські царі тощо. Перші згадування про їх вживання зустрічаються у Гіппократа і відносяться до п'ятого сторіччя до нашої ери.

На території України знайдено майже дві тисячі видів шапинкових грибів. Близько п'ятисот із них вважаються їстівними, вісімдесят - потенційно отруйними, десять видів - смертельно отруйними.

Гриби - цінні продукти харчування, мають добрі смакові властивості. За поживними якостями вони близькі до овочів і багаті на білок, жири, вуглеводи, солі, вітаміни, мікроелементи та ароматичні речовини.

Але треба враховувати той факт, що гриби погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою системою травлення. Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.

Отруєння грибами проявляється по-різному в залежності від того, який гриб спричинив його. Наслідки отруєння залежать також від віку та стану здоров'я постраждалого, кількості з'їдених грибів.

Враховуючи те, що навіть їстівні гриби можуть накопичувати токсичні речовини і ставати отруйними, гриби необхідно купувати в продовольчих магазинах.

(169 слів) 11 клас Гриби

Серед великого різноманіття живих організмів суттєве місце займають гриби, яких на сьогодні існує шістдесят п'ять тисяч видів.

Гриби - цікава давня група, до якої належать одноклітинні та багатоклітинні, однорічні та багаторічні організми. Це об'єкт уваги людини з давньої давнини, але ще до сих пір багато таємниць, пов'язаних з грибами, не відкрито.

Перед вченими з кожним роком час ставить усе більш складні та важливі проблеми: походження, філогенез, можливості використання корисних властивостей грибів тощо. Але найбільш актуальним є визначення причин отруєння їстівними та неїстівними грибами, спожитими у великій кількості, а також перезрілими, старими плодовими тілами, в яких накопичуються продукти розпаду. Особливо це небезпечно для тих, хто страждає хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки.

Про отруйні властивості деяких грибів люди знали багато віків тому. Як свідчать історики, неїстівні гриби були цінною зброєю у боротьбі за владу.

Характер отруєння залежить від хімічного складу неїстівних грибів, і проявляється від легких розладів шлунково-кишкового тракту до важких отруєнь, і навіть смерті.

При збиранні грибів слід враховувати не тільки їх вид, але й місце зростання, бо гриби, які ростуть в екологічно забруднених районах, дуже небезпечні.

Уважне ставлення до грибів допоможе зберегти ваше життя та здоров'я.

(186 слів)

10

 

Тематика додаткових бесід у 1-11 класах щодо профілактики отруєння грибами

  1. Гриби - не їжа для дітей.
  2. Профілактика отруєння грибами.
  3. Отруєння грибами — це небезпечно.
  4. Причини та ознаки отруєння грибами.
  5. Правила збирання та вживання грибів.
  6. Гриби - продукт харчування?
  7. Ознаки отруєння грибами та перша долікарняна допомога.
  8. Історія вживання грибів.
  9. Різноманітність царства грибів.

10.Екологія грибів. Причини та наслідки отруєння грибами. 11.Мікологія — наука про гриби.

Інформаційний матеріал для бесід

Загальні відомості про гриби

З сивої давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини, їх полюбляв не тільки простий люд, але навіть можновладці: римські кесарі, французькі королі, російські царі тощо. Перші згадки про їх вживання зустрічаються у Гіппократа і відносяться до V ст. до н. е. На території України знайдено майже 2000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважаються їстівними.

Гриби як продукти харчування мають добрі смакові властивості. Вони багаті на білки, містять усі незамінні амінокислоти (за винятком цистину). Так, у 100 г їстівної частини білих грибів міститься 3,7 г білків, у підберезовиків—відповідно 2,3 г, опеньок-2,2 г, лисичок-1,6 г, маслюків-0,7 г тощо. У складі жирів грибів є такі важливі та необхідні для організму компоненти, як фосфоліпіди, зокрема лецитин. Подібно до рослин гриби містять вітаміни А, В, В2, РР, С, Д тощо. Спектр мінеральних речовин грибів надзвичайно різноманітний. Гриби містять калій, натрій, мідь, цинк, залізо, йод, марганець та інші необхідні для життєдіяльності людини елементи. Гриби - цінні продуценти (утворювачі) антибіотиків і використовуються в фармацевтичній

промисловості.

Гриби смачні у будь-якому вигляді: смажені, солені, мариновані, квашені тощо. Наявність у них екстрактивних, ароматичних речовин та приємного на смак м'якуша дає змогу виготовляти з грибів дуже смачні страви. Гриби мають низьку калорійність (в 100 г сушених грибів міститься в середньому 250 ккал). Гриби у будь-якому вигляді збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. Однак треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від страв із грибами.

Про отруйні властивості грибів люди знали з давнини. Це призвело до того, що

11

 

в деяких країнах Західної Європи виникла упередженість проти грибів.

Уже в І ст. н. е. римський учений Пліній Старший зробив спробу розділити гриби на їстівні та отруйні. Історія зберегла імена відомих людей, які загинули в результаті отруєння грибами. Так, римський імператор Клавдій (41-54 рр.), якось гуляючи парком, побачив під кущем магнолії кілька екземплярів блідої поганки. Останні пахли так надзвичайно, що Клавдій повелів приготувати з них печеню. Ніхто з слуг не наважився йому перечити. Захоплений ніжним, солодким смаком цих грибів, імператор видав наказ, щоб віднині до його столу подавали тільки бліді поганки. Наступного дня Клавдій помер, однак він встиг видати ще один наказ, який скасовував попередній.

Начальник особистої охорони імператора Нерона Анній Северин (І ст. н.е.) став жертвою своєї пристрасті куштувати невідомі та маловідомі гриби. Жертвами блідої поганки свого часу також стали римський папа Клімент VII, французький король Карл VI та інші історичні особи.

В Україні виявлено 80 видів потенційно отруйних грибів, з них 10 -смертельно отруйні. У плодових тілах цих грибів на всіх стадіях розвитку містяться токсини (речовини бактеріального, рослинного, тваринного походження, які здатні при попаданні в організм людини або тварини викликати захворювання) та алкалоїди (азотисті циклічні сполуки). Так, отруйність мухоморів, волоконниці Патуйяра (іноцибе Патуйяра) та інших видів пов'язані з мускарином, мускаридином, мікоатропіном, іботеновою кислотою тощо; блідої поганки, несправжніх опеньків - з фалоїдином, фалоцидином, аманітином, аманітогемолізином тощо. Смертельно отруйні та отруйні гриби зустрічаються переважно серед пластинчастих грибів, серед болетальних (трубчастих) смертельно отруйні відсутні, за винятком боровика чортового.

Період вегетації отруйних грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців. Однак, враховуючи той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка. сушка, теплова кулінарна обробка тощо) переважно не руйнують їхніх отрут, нещасні випадки від споживання можуть реєструватися протягом цілого року. Найбільше отруйних грибів розвивається в осінній період (серпень-жовтень). На них можна натрапити не тільки в лісі, а й у парку, саду, полі, на луках, у садибі.

Слід пам'ятати, що навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, які швидко псуються, тому їх необхідно переробляти вдень збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) у грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м'ясі або рибі. Сучасними науковими дослідженнями встановлено, що в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться

12

 

отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м'якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності шлунково-кишкового тракту. Деякі гриби, зокрема зеленуха, гнояк, дубовик-синяк містять отруйні речовини, які в системі травлення не розчиняються під дією шлункового та кишкового соків. Отож, ці гриби їдять, не боячись сумних наслідків. Однак ці речовини легко розчиняються під дією алкоголю, тому при вживанні грибних страв разом зі спиртними напоями може виникати отруєння, нерідко з важкими наслідками.

Збирати можна лише ті гриби, які людина дуже добре знає в "обличчя". Тим більше, що досі не існує надійних, швидких та простих способів визначення отруйності чи їстівності грибів.

Правила збирання грибів

  1. Збирати тільки ті гриби, про які точно відомо, що вони їстівні.
  2. Якщо немає впевненості в доброякісності зібраних грибів, їх необхідно
    перевірити за допомогою більш досвідчених осіб. Однак при цьому слід враховувати,
    що в кошику, особливо якщо замість нього використовується торбинка, гриби
    мнуться, шапинки можуть відокремлюватися від ніжок. Таким чином, втрачається
    можливість правильно визначити приналежність грибів.
  3. У малознайомих грибах слід звертати увагу на колір шапинки, пластинок (у
    шампіньйонів, печериць пластинки рожеві, а потім коричневіють, у блідої поганки
    пластинки мають білий колір), м'якуша, наявність кільця на ніжці та піхви біля її
    основи, а також на запах гриба.
  4. Ніколи не збирати гриби, які в основі ніжки мають бульбовидне потовщення,
    а її кінець обгорнутий яйцеподібною піхвою, що є характерними ознаками блідої
    поганки. Наявність обідка вінчика не є її відміною ознакою. Посушливого літа,
    наприклад, у неї може зникати ця характерна для неї ознака. Тоді зовнішнім виглядом
    (колір шапинки та пластинок) вона дуже схожа на сироїжку зелену, зеленкувату тощо.

 

  1. Гриби необхідно збирати в екологічно чистих місцях. Вони-"чистильники
    лісу", так як всмоктують у себе вологу, з розчиненими в ній шкідливими речовинами,
    які містяться у грунті лісу. В першу чергу це стосується солей важких металів -
    свинцю, ртуті, міді, кадмія, радіонуклідів.
  2. Не їжте сирі гриби. Чітко дотримуйтесь правил кулінарної обробки грибів.
    При збиранні грибів для соління, які містять молокоподібний сік (вовнянки,
    чорнушки, білянки, грузді та інші), необхідно відварити або вимочити до повного
    видалення. Те ж саме потрібно зробити з сироїжками.
  3. Не вірте твердженню про те, що отруйні гриби викликають потемніння
    цибулини або срібних предметів, якщо їх помістити в посудину, де варяться гриби.
    Це неправильне твердження.

8 При будь-якому отруєнні грибами треба негайно викликати лікаря.

13

 

 

 
 

Симптоми отруєння грибами

Отруєння грибами проявляється по-різному в залежності від того, який гриб спричинив захворювання. Наслідки отруєння залежать від виду гриба, віку та стану здоров'я постраждалого, кількості з'їдених грибів. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому серед них найчастіше спостерігаються випадки з летальним кінцем.

За характером дії на людину отруйні гриби діляться на три групи: переважної дії на шлунково-кишковий тракт (печериця отруйна, опеньки сірчано-жовтий та цегляно-оранжевий несправжні), нервову систему (мухомори червоний та пантеровий, іноцибе Патуйяра) та печінку і нирки (бліда поганка та її різновиди, павутинних оранжево-червоний, гриб - зонтик цегляно-сіро-червоний).

Гриби переважної дії на шлунково-кишковий тракт здебільшого викликають легкі форми отруєння, які проявляються через 0,5-2 години після їх споживання і характеризуються нудотою, блюванням, болями у животі, проносом, іноді непритомністю. Одужання настає через 1-2 дні від початку захворювання.

Гриби, які переважно діють на нервову систему, викликають більш тяжкі отруєння. Симптоми захворювання з'являються через 0,5—4 години після вживання грибів: сильна нудота, блювання, пронос, непритомність, галюцинації, сильна слино-та сльозотеча, запаморочення, порушення свідомості, марення. Зіниці розширені, хода п'яної людини. Переважно потерпілі одужують (через 1—3 дні). Смертельні випадки трапляють